Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014





  Ο κήπος των Ταρώ
1. Η Ιέρεια

Ονομάζομαι  Νίκι ντε σεν Φαλ. 

Αντίκρισα για πρώτη φορά τον κόσμο στο Παρίσι στις 29 Οκτώβρη του 1930, την ίδια ακριβώς μέρα και ώρα που, 540 χρόνια πριν,  το 1390, άρχιζε η πρώτη δίκη για μαγεία, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο της γέννησής μου. Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν να καούν στη φωτιά 3 γυναίκες επειδή κατηγορήθηκαν ότι συνωμοτούσαν με τον Σατανά. Αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους ήταν το ότι χρησιμοποιούσαν κάρτες Ταρώ για να επηρεάσουν το μέλλον. 
  Από τη στιγμή που έμαθα για το γεγονός αυτό, μου έγινε έμμονη ιδέα ότι οι γυναίκες αυτές σχετίζονταν μαζί μου με ένα μυστηριώδη και αξεδιάλυτο τρόπο. Όλη  τη διάρκεια της ζωής μου και μέχρι τον θάνατό μου στην Καλιφόρνια το 2002, η εμμονή αυτή με ακολουθούσε με αποτέλεσμα να ασχοληθώ και ‘γω με τα Ταρώ και τη μεταφυσική.

Αν κάνετε μια αναζήτηση στο Google, θα μάθετε πολλά πράγματα για μένα. Πολύ περισσότερα ίσως απ’ όσα  θα ήθελα να ξέρετε. Διάσημη εικαστικός, μοντέλο , αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και φίλη μερικών από τους πιο διάσημους ανθρώπους της Τέχνης της εποχής μου.


Πολυτάραχη προσωπική ζωή, έρωτες και ταξίδια. Δεν θα μάθετε όμως τι ήταν αυτό που με οδηγούσε στη δημιουργία και ταυτόχρονα με κατέτρωγε εσωτερικά. Τι ήταν αυτό που μου προκάλεσε την νευρική κατάρρευση στην ηλικία των 23 χρόνων και τι ήταν αυτό που με βοήθησε να την ξεπεράσω. Και φυσικά δεν θα μάθετε τι είναι αυτό που με παρακινεί να απευθυνθώ σε σας από εδώ που βρίσκομαι τώρα. Όχι , το διαδίκτυο, με την ξερή παράθεση ημερομηνιών, ονομάτων και γεγονότων δεν θα σας βοηθήσει να  με καταλάβετε.

Αλλά, για όσους ενδιαφέρονται ακόμη για μένα, για όσους θεωρούν το έργο μου ένα αίνιγμα που δεν έχει ακόμα λυθεί, έχω να πω μερικά πράγματα.

Τα Ταρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι με χαρτιά, είναι  η αρχή και το τέλος, είναι η πράξη που μας ενώνει με το  παρελθόν και το μέλλον, είναι η  φλόγα που καίει ακόμα και όταν έχουμε φύγει, είναι η κληρονομιά που μου άφησαν εκείνες οι τρείς μάγισσες που κάηκαν στην πυρά το 1390 και ο λόγος που έζησα. Εκείνες μίλησαν μέσα από μένα και διαμόρφωσαν αυτό που μετέπειτα έγινα σε μια απευθείας πνευματική συνέχεια και  συγγένεια. Τα Ταρώ είναι η  γυναικεία δύναμη .

Μέσα από το πέρασμα των αιώνων στις φιγούρες του Ταρώ συνοψίστηκε όλη η γνώση που είχε αποκτήσει το γυναικείο φύλλο. Κωδικοποιημένη και κρυπτογραφημένη, έτσι ώστε να μην μολύνεται από τους αμύητους, η σημασία των καρτών είναι ξεκάθαρη για όσους μπορούν να δουν πίσω από τις εικόνες. Κληρονομείται από γενιά σε γενιά στις μυημένες, τις «Ιέρειες» που αντιπροσωπεύονται από την κάρτα της Μεγάλης Ιέρειας στην Αρκάνα.   

Η «Ιέρεια», η Ίσις, η σεληνιακή Άθωρ, η Περσεφόνη, αντιπροσωπεύει την απρόσιτη Παρθένα του άλλου κόσμου, τη Σελήνη, την απόλυτα ετερόφωτη και παθητική γυναίκα. Κάθεται αδρανής, τυλιγμένη στο άπειρο, το γαλάζιο, με ένα μισοφέγγαρο στα πόδια της, την τορά, το ιερό βιβλίο του νόμου στα γόνατά της και το στέμμα της Ίσιδος – μία ολόγιομη σελήνη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι κέρατα μινωικά να στεφανώνει το όμορφο κεφάλι της. Δεξιά κι αριστερά της υψώνονται οι στήλες, εκφραστές του παγκόσμιου νόμου των αντιθέσεων και σύμβολα όλων των γνώριμων εκείνων ιδεών. Η κάρτα, υποδηλώνει όλα εκείνα τα μυστικά που η Ιέρεια κρατά ερμητικά κλεισμένα. 

Είναι εκείνη η γνώση των μυστηρίων που μονάχα δια της αποκαλύψεως μπορεί να δοθεί. Που δια της αποκαλύψεως μου δόθηκε.


Η δική μου Μεγάλη Ιέρεια, αυτή που έφτιαξα στον μαγικό κήπο μου των Ταρώ, στην Τοσκάνη, συμβολίζει την γυναικεία δημιουργικότητα και δύναμη. Αυτή που έχετε όλες μέσα σας, ακόμη και αν δεν το ξέρετε. Είναι η δύναμη που κινεί τον κόσμο από την δημιουργία του και τον σώζει από την καταστροφή. Είστε εσείς, ήμουν εγώ και πριν από μένα υπήρξαν αμέτρητες άλλες. Θα είναι οι κόρες και οι εγγονές μας στα χρόνια που θα έρθουν.  


Από δω που βρίσκομαι είναι όλα ξεκάθαρα. Η Ρήγισσα είναι η επόμενη κάρτα σας.
Αφυπνιστείτε  και πολεμήστε!

Νίκι

4 σχόλια:

  1. Έχω να δηλώσω τα εξής: το πρόσωπο είναι υπαρκτό, τα κίνητρά του όμως φανταστικά. Το κείμενο είναι μια αυθαίρετη συρραφή δύο γεγονότων που συνέβησαν την ίδια ημερομηνία με 540 χρόνια διαφορά και βρίθει ανακριβιών και αυθαίρετων ερμηνειών. Πραγματικά ελπίζω η Νίκι να μην θυμώσει από κεί που βρίσκεται! Αλλά ίσως πάλι και να το έβρισκε διασκεδαστικό! Ποιός ξέρει?
    Καλή μας αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14:55

    Καλά, δεν το συζητώ, έχω ήδη απογειωθεί. Καταπληκτική η αρχή, πολλά υποσχόμενη. Για να δούμε τον θαρραλέο που θα πάρει σκυτάλη, τί θα κάνει με μιά βασίλισσα στα χέρια του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tίποτα δεν είναι αυθαίρετο στο Ποντικοδρόμιο... Όλα έχουν λόγο ύπαρξης... Απλώς δεν το γνωρίζουμε ακόμα... Καλή αρχή στο ποντικοδρόμιο λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22:45

    Ω! Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή