Σάββατο 16 Αυγούστου 2014



18.

  Wensum Lodge Hotel, Φάκενχαμ, 28 Μαΐου 2010


Ήταν περασμένο απόγευμα και το φως έσβηνε γοργά στον ανοιξιάτικο ουρανό του Φάκενχαμ όταν η Μιρτλ άφησε από τα χέρια της τις σημειώσεις του Τζων. Κοίταξε αφηρημένα έξω από το παράθυρο τα σύννεφα που βάφονταν πορτοκαλί από τις τελευταίες αχτίδες του ήλιου, με το μυαλό της ακόμη σε όσα είχαν συμβεί 80 χρόνια πριν.



Όλα είχαν ειπωθεί στις παραληρηματικές σελίδες του Τζων αλλά και στις σημειώσεις που είχε κρατήσει αργότερα η γιαγιά της. Και ήταν πέρα από κάθε φαντασία…. Ήταν ποτέ δυνατόν η ιστορία της οικογένειάς της, που φαινόταν στα μάτια της μια τυπική, βαρετή αγγλική οικογένεια, να κρύβει τόσα πάθη, τόσο αίμα και βία; Η εκπαίδευσή της στην κλινική ψυχολογία την έκανε να θέλει να αναλύσει όλα τα κίνητρα και τα αίτια του κάθε πρωταγωνιστή της μακρινής αυτής ιστορίας, αλλά και τα κατάλοιπα που, πιθανά,  άφησαν στην ίδια εν αγνοία της. Γενετική μνήμη, κληρονομικότητα, συμπεριφορισμός, ανατροφή, τι από όλα αυτά την είχε επηρεάσει στο να γίνει αυτό που είναι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ποιοι ήταν οι πρόγονοί της;


Αποφάσισε να βάλει τα γεγονότα σε μία λογική σειρά, έτσι όπως τα κατάλαβε από την αποσπασματική διήγηση του προπάππου της Τζων:


-          Τον Απρίλιο του 1912, ο πατέρας της γιαγιάς της,  Τζών Σάντλερ, ξεκινά με τον «ΤΙΤΑΝΙΚΟ» για να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι ως την Νέα Υόρκη, όπου τον περίμενε η υπόσχεση μιας λαμπρής καριέρας ως επικεφαλής του νέου υποκαταστήματος  της νομικής  εταιρείας  «Dorsey & Witney», στην οποία εργαζόταν, αφήνοντας πίσω την γυναίκα του Άννα Ντόρσεϋ και την μικρή του κόρη Μαντλέν – γιαγιά της  Μιρτλ- με την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα τις καλούσε κοντά του, όταν πια θα είχε τακτοποιηθεί και τα πράγματα θα είχαν μπει σε μια τάξη στη δουλειά.

-          Αλλά η αλήθεια πίσω από την φυγή του Τζων ήταν διαφορετική. Ως φέρελπις νέος δικηγόρος από μια γνωστή αστική οικογένεια του Λονδίνου, είχε εύκολα βρεί δουλειά σε μια από τις μεγαλύτερες φίρμες της εποχής, την «Dorsey & Witney», όπου πολύ σύντομα ανέβηκε στην κλίμακα της ιεραρχίας χάρη τόσο στα προσόντα του αλλά και την προσωπική του γοητεία που βρήκε σχεδόν αμέσως ανταπόκριση από την νεαρή κόρη του ενός εκ των συνιδιοκτητών της εταιρείας με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν την Μαντλέν. Ο γάμος τους όμως δεν ήταν ευτυχισμένος. Ο Τζων χρησιμοποίησε την γυναίκα του για να επιτύχει μια θέση συνεταίρου στην εταιρεία του πατέρα της, αλλά ποτέ δεν την αγάπησε. Η Άννα δυστυχισμένη παρακολουθούσε τον άντρα της να έχει μια σειρά από εφήμερες περιπέτειες χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, μιας και τα ήθη της εποχής αλλά και οι απαιτήσεις της κοινωνικής τους θέσης, ήθελαν από την σύζυγο να βρίσκεται υποταγμένη στο πλευρό του συζύγου της.

-          Η οριστική ρήξη στο γάμο τους, ήρθε όταν ο Τζων ερωτεύτηκε παράφορα την γραμματέα του Κάθριν Μπάκλεϋ. Μπορεί η Άννα να ανεχόταν τους περαστικούς δεσμούς αλλά αυτό ήταν πάνω από την αντοχή της. Κλαίγοντας πήγε στον πατέρα της και του τα εξομολογήθηκε όλα. Ο Ντέιβιντ Ντόρσεϋ, άνθρωπος με πυγμή και ανάλογες εμπειρίες και ο ίδιος, κάλεσε τον γαμπρό του αμέσως για  συζήτηση μεταξύ αντρών. Εκεί του έθεσε το εξής δίλημμα: ή μεταναστεύει  άμεσα στην Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του γραφείου της εταιρείας τους εκεί, ή χάνει την θέση του και την οικογένειά του. Και φυσικά η νεαρή γραμματέας του Κάθριν απολυόταν από εκείνη κιόλας τη στιγμή. Ο Τζων, όντας υπερβολικά φιλόδοξος, προτίμησε την Αμερική, αλλά και επειδή ήταν υπερβολικά ερωτευμένος επίσης, έβγαλε ένα εισιτήριο τρίτης θέσης με τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ για την Κάθριν. Έτσι θα ταξίδευαν μαζί, θα ξεκινούσαν μια καινούργια ζωή στην Αμερική όπου κανείς δεν τους ήξερε και αφού ο Τζων κατάφερνε να κάνει επαγγελματικές επαφές θα παρατούσε την εταιρεία του πεθερού του, θα χώριζε την γυναίκα του και θα παντρεύονταν.

-          Η συνέχεια του ταξιδιού, ανήκει πια στην ιστορία. Μετά την βύθιση του πλοίου, ο Τζών διασώθηκε αλλά παρά τις απεγνωσμένες του προσπάθειες δε κατάφερε να σώσει την Κάθριν που πέθανε από υποθερμία στα παγωμένα νερά μη βρίσκοντας θέση στις σωσίβιες λέμβους. Ο Τζών αποβιβάστηκε μισότρελος στην Νέα Υόρκη, έχοντας χάσει τα λογικά του από την θλίψη και πεπεισμένος ότι όλοι αυτοί που διασώθηκαν με τη  σωσίβια λέμβο 16, ήταν υπεύθυνοι γιατί άφησαν την Κάθριν να πεθάνει. Αφού πέρασε κάποιο καιρό σε ένα άσυλο για ψυχικά ασθενείς, άρχισε να καταστρώνει σχέδια εκδίκησης. Προτίμησε να αφήσει την γυναίκα του και την κόρη του να τον πιστεύουν για πνιγμένο. Βρήκε τον κατάλογο με τους διασωθέντες της λέμβου 16 και άρχισε να τους εξοντώνει έναν έναν. Αν κάποιοι έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδια του, τους έβγαζε κι αυτούς από την μέση. Όποτε τον εξυπηρετούσε, εμφανιζόταν σαν ένας φτωχός άστεγος, θύμα της οικονομικής κρίσης, κυρίως για να παρακολουθεί τα θύματά του και τις κινήσεις τους. Τις υπόλοιπες μέρες του περνούσε σαν δικηγόρος του διαβόητου Νονού της Μαφίας Τζακ Ντάιαμοντ, συναναστρεφόμενος τα κορυφαία εγκληματικά μυαλά της χώρας.

-          Πολύ σύντομα έκανε υποχείριο και συνεργάτη του την Χίλντα, τάζοντας στην φιλόδοξη χήρα μια καριέρα σε κάποιο από τα καμπαρέ του Ντάιαμοντ. Μέσω αυτής προσέγγισε τον γείτονά της Πωλ, ο οποίος όντας υπεράνω πάσης υποψίας,   μπορούσε να εκτελέσει μερικούς από τους στόχους του, χωρίς συνέπειες. Ο Πωλ όμως τον δυσκόλεψε γι αυτό αποφάσισε να τον δελεάσει με την Λίμπυ. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να αντισταθεί στα θέλγητρά της;
     Συνεχίζεται………………………………….

2 σχόλια:

  1. Εδώ σταματώ για απόψε γιατί κουράστηκα. Δυστυχώς όσο και να προσπαθώ αυτή η άτιμη ιστορία δεν μαζεύεται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος02:50

    Είσαι θεάαααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή